Frustraties

Frustraties

Hoe omgaan met frustraties?

Terug naar adviezen
 • Heb je soms het gevoel dat er veel van je verwacht wordt? Hierdoor kan je emmer overlopen, waardoor je met een gefrustreerd gevoel achterblijft. Maak op zo'n moment even tijd voor jezelf, ga naar een rustige plek of doe 1 van de

  oefeningen

  die je op onze website vindt.

 • Vaak reageer je opgekropte frustraties af op dingen of mensen die helemaal niet de oorzaak zijn van je frustraties. Vraag jezelf af waar je frustraties vandaan komen en wat ervoor zorgt dat je gefrustreerd geraakt. Misschien zijn er wel dingen die je (anders) kan doen om frustraties te vermijden? Of misschien kan je op een andere manier omgaan met je frustraties waardoor ze verminderen. Ook hierover vind je enkele

  oefeningen

  op onze website.

 • Vind je het moeilijk om in te schatten waarom de ander een bepaalde reactie geeft? Dit is ook niet gemakkelijk en dit mag je best zo aan de ander laten weten. Probeer dus niet meteen boos te worden omdat iemand anders reageert dan je verwacht had, vraag hem of haar naar de reden voor die reactie en leer zo een ander perspectief innemen.

 • Tegen de ander zeggen wat je voelt of denkt door wat hij of zij zegt of doet is niet gemakkelijk. Misschien lukt het je niet direct om dit in een situatie te doen waarin je al gefrustreerd bent. Kies daarom een persoon waarbij je je op je gemak voelt, die je vertrouwt en waarbij je goed kan ventileren over wat er in je omgaat.

 • Als je merkt dat de andere persoon te ver gaat of dingen doet of zegt waar je boos van wordt, neem dan controle over je eigen gevoelens en stel voor om elkaar een moment met rust te laten voor de bom barst. Wacht hier best niet mee tot er een conflict ontstaat!