Gedrag spiegelen

Gedrag spiegelen

Hoe stop je gedrag spiegelen?

Kies een andere oefening
Wijzig titel

Gedrag spiegelen

Als je wil kan je in bovenstaand veld de titel van deze oefening veranderen. Zo kan je een persoonlijke titel bedenken. Of heb je misschien een bepaalde situatie of plaats hierbij in gedachten? Dan kan je dit toevoegen in de titel.

Spiegel aan de wand

Als iemand over je grenzen gaat is het moeilijk om kalm te blijven. Vaak 'spiegelen' mensen hun gedrag op de manier hoe iemand hen behandelt. Dit betekent dat je op een gelijkaardige manier gaat reageren. Doet iemand boos en gemeen tegen jou? Dan is het zelf moeilijk om niet boos terug te reageren. Doet iemand aardig en kalm tegen jou? Dan doe je dit meestal ook sneller terug. Je gaat als het ware het gedrag van de ander nadoen. Vaak denken we hier niet over na maar is dit een natuurlijke instinctieve manier van reageren.

Wanneer heb jij al eens agressief of kwetsend gedrag van anderen terug 'gespiegeld'?

Wanneer heb jij al eens aardig gedrag van anderen terug 'gespiegeld'?

Wat zouden voor- en nadelen zijn van op deze manier gedrag terug te spiegelen?

Niet spiegelen maar anders reageren

Het is vaak moeilijk om niet het gedrag van anderen te kopiƫren of te 'spiegelen' aangezien dit een natuurlijke en instinctieve reactie is.

Als iemand boos naar je kijkt of iets gemeens zegt ben je vaak niet geneigd om rustig of aardig terug te reageren. Wat zouden de voor- en nadelen kunnen zijn als je toch rustig zou reageren op dat moment?

Voordelen hiervan zijn:

Nadelen hiervan zijn:

Heb je al een moment meegemaakt waarin iemand kwaad of gemeen op jou reageerde en jij rustig kon blijven? Wanneer was dit?

Wat heeft gemaakt dat je op dat moment rustig of respectvol kon blijven?

Veranderde de reactie van die persoon toen?

In welke situatie zou je dit in de toekomst nog kunnen uitproberen?

Wat kan je hierbij helpen?

Gelukt! Je hebt jouw oefening opgesteld.

Tip: rustig reageren kan helpen om de situatie niet te laten verergeren, maar het is zeker niet de bedoeling om over je heen te laten lopen of je te laten doen door iemand. Kijk hiervoor ook eens naar de oefeningen rond assertief reageren of je grenzen aangeven.