Vechten, vluchten of bevriezen

Vechten, vluchten of bevriezen

Op welke manier reageer jij in een conflict?

Kies een andere oefening
Wijzig titel

Vechten, vluchten of bevriezen

Als je wil kan je in bovenstaand veld de titel van deze oefening veranderen. Zo kan je een persoonlijke titel bedenken. Of heb je misschien een bepaalde situatie of plaats hierbij in gedachten? Dan kan je dit toevoegen in de titel.

Hoe reageer jij?

Hoe iemand reageert op een bedreigende of stresserende gebeurtenis is voor iedereen anders. Maar toch reageren mensen in de eerste plaats tijdens een stresserende gebeurtenis vaak op drie mogelijke manieren, namelijk: 'vechten', 'vluchten', of 'bevriezen'. Mensen die 'vechten' gaan dan in de aanval, 'vluchten' betekent dat je zo snel mogelijk weg wil, 'bevriezen' betekent letterlijk dat je verstijft en niets kan doen. Vaak denk je hier niet over na maar is dit een instinctieve, onbewuste reactie om met stress of gevaar om te gaan.

Denk eens terug aan een stresserende of bedreigende gebeurtenis. Hoe zou jij eerder reageren in zo'n situatie? Wat is jouw eerste reactie dan gewoonlijk?

Voor- en nadelen

Vechten, vluchten of bevriezen

Wat zouden de voor- en nadelen kunnen zijn om op volgende manieren te reageren tijdens een bedreigende of stresserende situatie?

Voordelen Nadelen
Vechten
Vluchten
Bevriezen

Hoe wil je reageren?

Doordat je vaak snel en instinctief reageert tijdens een bedreigende situatie reageer je vaak automatisch. Daardoor is het moeilijk om anders te reageren dan door te vechten, vluchten of bevriezen, maar andere reacties zijn wel degelijk mogelijk. Zeker als je iets langer nadenkt dan onmiddellijk te reageren. Belangrijk is dat je er bewust van bent hoe jij reageert.

Hoe zou je nog kunnen reageren tijdens een bedreigende situatie?

Denk bv. aan op een rustige manier communiceren, actief vragen stellen aan de ander en luisteren, op zoek gaan naar een oplossing ...

Op welke manier zou jij in de toekomst willen reageren?

Wat zou je kunnen helpen om op een andere manier te reageren?

Gelukt! Je hebt jouw oefening opgesteld.